Selecteer een pagina

zelf tand reparerenUiteraard ga je als er iets met je tanden of kiezen aan de hand is naar de tandarts. Zelf tand repareren is dan ook niet iets wat direct in je op komt als er iets mis is met bijvoorbeeld een voortand. Maar aan de andere kant, waarom zou dit niet mogelijk zijn? We weten allemaal dat een bezoek aan de tandarts niet bepaald de leukste bezoekjes zijn. Los gezien van dit feit is het ook vaak een prijzige aangelegenheid.

We leven in een tijd waarin we zoveel mogelijk zaken zelf oplossen. Internet is onze gids in een snel veranderende wereld en tegenwoordig zijn we onze eigen dokter, timmerman en ICT deskundige. De tandarts echter is hierin nog een uitzondering. Maar zelf tand repareren is vandaag de dag ook mogelijk. Iets wat nog maar weinig mensen weten, maar voor veel mensen een (financiële) uitkomst is. In dit artikel vertellen we je meer over deze mogelijkheid.

Wanneer zelf tand repareren?

Uiteraard kun je niet in alle gevallen zelf optreden als tandarts. De momenten waarop je dit wel kunt zijn zeer beperkt, dat geven we direct toe. Maar met alle moderne middelen en technieken gaan de ontwikkelingen snel, dus wie weet wat er in de (nabije) toekomst allemaal mogelijk is. Op dit moment is het zo dat zelf tand repareren mogelijk is op het moment dat een voortand dusdanig beschadigt is, dat deze niet meer te redden is.

Kun je zelf tand repareren zonder tussenkomst tandarts?

Wanneer een voortand dusdanig beschadigt is, dat deze niet meer te redden is, dan zal deze tand eruit gehaald moeten worden. Je kunt wat dit betreft niet zonder de tandarts, want die zal dit voor jou moeten verzorgen. Natuurlijk wil je niet door het leven gaan zonder alternatief voor de verloren gegane voortand. Een gebit wat een voortand mist ziet er nu niet bepaald fraai uit. Je trekt hiermee behoorlijk de aandacht en niet op de manier waarop je dit graag wilt. Bovendien kan het zo zijn dat je gaat slissen en ook daar zal je je niet heel prettig bij voelen.

Normaal gesproken regelt de tandarts direct een alternatieve voortand. Dit is echter niet langer noodzakelijk, want hier komt zelf tand repareren in beeld. Je kunt namelijk heel eenvoudig zelf een nieuwe voortand maken. Verderop in dit artikel vertellen we je meer over hoe je dit doet.

Waarom kiezen voor zelf tand repareren?

Je vraagt je misschien af waarom je überhaupt zelf voor tandarts zou willen spelen. Een begrijpelijk vraag, want je bent bij de tandarts toch altijd in goede handen? De beste man of vrouw heeft er tenslotte jarenlang voor geleerd. Dit klopt, maar de keerzijde van dit verhaal is dat het alternatief dat de tandarts voor jou voortand heeft, is vrijwel altijd een zeer prijzig alternatief. Mogelijk oplossingen die de tandarts aan zal dragen zijn:

  • Etsbrug
  • Stifttand
  • Implantaat
  • Plaatje

Hoe goed je wellicht ook verzekerd bent, hou er rekening mee dat jouw tandartsverzekering niet alle kosten op dit gebied zal vergoeden. De kans is groot dat je een rekening van vele honderden euro’s gepresenteerd krijgt. Een rekening als deze komt vaak zeer ongelegen. Zeker wanneer je het financieel niet breed hebt, kan een hoge tandartsrekening voor financiële problemen zorgen. En dan hebben we het nog niet gehad over de stress die dit met zich meebrengt. Dit is dan ook reden om te kiezen voor zelf tand repareren. Het zelf vervangen van een voortand is namelijk helemaal niet duur.

Kosten van zelf tand repareren?

Het zelf maken van een voortand kost je ongeveer twintig euro. Dit staat natuurlijk in schril contrast met de factuur van de tandarts. Je bespaart dus enorm veel geld door te kiezen voor het zelf maken van een nieuwe voortand. Hierdoor kom je niet (verder) in de financiële problemen en heb je ook niet van doen met de stress die dit met zich mee zou brengen. Bovendien zie je er ook nog eens goed uit en dat komt je zelfvertrouwen alleen maar ten goede.

Is zelf tand repareren moeilijk?

Je zou verwachten dat het maken van een neptand moeilijk en ingewikkeld is. Dit is echter totaal niet het geval. Uiteraard is het wel zaak dat je hier de tijd voor neemt en niet wordt afgeleid. Je hoeft geen technische kennis te hebben of iets dergelijks, want iedereen kan zelf een nep tand maken. Bovendien sta je er niet alleen voor, want een duidelijke handleiding is jouw gids die jou bijstaat in het fenomeen dat zelf tand repareren heet.

Hoe kom ik aan alles wat ik nodig heb voor zelf tand repareren?

Gemak dient de mens, ook als het aankomt op het bestellen van alles wat je nodig hebt om zelf een nep tand te maken. In onze webshop bestel je snel en in slechts een beperkt aantal stappen een pakketje waarin alle benodigdheden zitten die je nodig hebt. Dit complete pakket bestaat uit het materiaal dat je nodig hebt voor zelf tand repareren en een handleiding die niets aan duidelijkheid te wensen over laat. Je hebt dit pakketje snel in huis, vaak de volgende (werk)dag al. Goed om te weten dat je niet thuis hoeft te zijn om het pakketje in ontvangst te nemen. De pakketbezorger kan deze namelijk gewoon in de brievenbus kwijt.

Hoe maak ik zelf een tand?

Uiteraard vind je alle info die je nodig hebt bij het zelf fabriceren van een voortand in de handleiding. Om je toch vast een beeld te geven hoe dit in zijn werk gaat, vertellen we je hier vast kort hoe dit in zijn werk gaat.

Door het materiaal te verwarmen wordt het kneedbaar, zodat je het kunt vormen tot een voortand. Wanneer je de tand naar wens hebt gevormd laat je deze uitharden en kun je deze plaatsen. Voor het plaatsen van de tand heb je geen zaken als kleefpasta of iets dergelijks nodig. Je klemt de tand namelijk gewoon in tussen twee ‘echte tanden’. Indien gewenst of noodzakelijk kun je de tand nog kleuren, zodat deze niet opvalt tussen de ‘echte tanden’.  Natuurlijk is dit wel een heel beknopte uitleg, maar feitelijk gezien is het ook niet meer dan dit. Met andere woorden, een kind kan de was doen.

Hoe lang gaat een zelfgemaakte tand mee?

Een zelfgemaakte tand gaat enkele dagen tot weken mee. Uiteraard is dit afhankelijk van hoe je met deze nep tand omgaat. Het is en blijft tenslotte een neptand en dat betekent dat je hier toch een beetje rekening mee moet houden. Het pakketje bevat genoeg materiaal voor het maken van ongeveer twintig tanden. Er zijn mensen die op deze manier een jaar doen met zelf gemaakte tanden.

Is zelf tand repareren een definitieve oplossing?

Zelf tand repareren is een tijdelijke oplossing. Het is een tijdelijk alternatief voor de oplossing die de tandarts voor je in petto heeft. Vroeg of laat zal deze definitieve oplossing er toch een keer van moeten komen. Tot dit moment is deze tijdelijke tand die je zelf hebt gemaakt een uitstekend alternatief. Het geeft je als het ware een financiële adempauze, zodat je de tijd hebt om geld opzij te leggen voor de definitieve oplossing die de tandarts je heeft aangeboden. Op deze manier kom je niet in acute financiële problemen en kun je je toch met een gerust hart overal vertonen.

Mocht je ooit een voortand moeten missen, door bijvoorbeeld een ongeluk in huis, dan weet je nu dat zelf tand repareren wel degelijk mogelijk is. En mocht dit je overkomen, dan is dit wellicht ook voor jou wel een ideale (tijdelijke) oplossing.