Je kent het vast wel. Je zit op een verjaardag en één van de onderwerpen die hier regelmatig voorbij komen is het onderwerp “tandarts”. Voor je er erg in hebt vliegen de tandheelkundige termen in de rondte. Brug, implantaat, orthodontist…..iedereen heeft er in meer of mindere mate wel eens mee te maken gehad. Stifttanden horen ook zeker in dit rijtje thuis, maar er zijn maar weinig mensen die precies weten wat een stifttand precies is. In dit artikel vertellen we je dan ook graag wat meer over het tandheelkundige fenomeen genaamd “stifttand”.
Er zijn veel mensen die denken dat een stifttand een compleet op maat gemaakte nep tand is. Op zich is deze gedachte helemaal zo gek nog niet, maar de waarheid is anders. Hoe zit het dan wel? Een stifttand komt in de meeste gevallen pas ter sprake als er geen andere opties meer zijn. Vaak betreft het een oplossing voor een behoorlijk gehavende kies/tand waarvan de vulling al meerdere keren is vervangen. Dit meerdere keren vervangen zorgt ervoor dat de betreffende kies/tand behoorlijk verzwakt is en op gegeven moment er onvoldoende houvast voor de vulling is overgebleven. De tandarts kan als oplossing voor dit probleem een zogenaamde stift plaatsen. Deze stift wordt vastgemaakt in de nog aanwezige wortel van de betreffende kies. Deze stift dient als solide basis waar vervolgens vaak een kroon overheen wordt geplaatst. De originele kies/tand gaat dus verloren en een stifttand is dus alleen mogelijk als de wortel in tact blijft.
Wat kost een stifttand?
Als je bovenstaande leest, dan zal het je vast niet verbazen dat een stifttand het nodige mag kosten. Prijzen tussen de 600 en 800 euro zijn wat dit betreft gemiddelden met meer uitschieters naar boven dan naar beneden. Wellicht krijg je hier een gedeelte van vergoed vanuit jouw zorgverzekering, maar of en zo ja hoeveel, dat ligt aan jouw zorgverzekeraar en aan de manier waarop je hier verzekerd bent. Hoe dan ook, een stifttand kost je in de meeste gevallen toch vaak veel geld.
Alternatieven voor de stifttand
Als je weet dat een stifttand zo duur is, dan vraag je je vast af of er geen alternatieven voor een stifttand zijn. Die zijn er wel, een permanente oplossing en een tijdelijke oplossing die je de mogelijkheid geeft om geld apart te leggen voor het op een later moment laten plaatsen van de stifttand. Over het permanente alternatief gaan we kort zijn, want die is nog veel duurder dan de stifttand. Dit permanente alternatief heet implantaat en in hoeverre dit dan een alternatief is mag jezelf beoordelen. Er is ook een tijdelijk alternatief, genaamd “tijdelijke tand”. Deze oplossing kost je nog geen 25 euro. Voor deze “nog geen 25 euro” ontvang je een pakketje thuis waarmee je jezelf een nep tand kunt maken. Klinkt vreemd, dat geven we direct toe, maar werkt wel degelijk. Kneedt van het geleverde materiaal een tand, laat het materiaal uitharden en klem deze nep tand tussen twee bestaande tanden in. Oh ja, je hebt hierbij geen lijm of kleefpasta nodig en je kunt ook nog eens gewoon eten met deze tijdelijke tand. Uiteraard wordt een duidelijke handleiding meegeleverd, zodat een kind de was kan doen.
Dit tijdelijke alternatief is bedoeld als uitstel voor het plaatsen van een stifttand en geen afstel. Wel is het een prima oplossing als je niet in de financiële positie verkeert om direct de kosten van een stifttand op tafel te leggen. De zelfgemaakte tijdelijke tand gaat enkele maanden mee en dit kan jou net even dat beetje financiële lucht geven dat je nodig hebt.