En ineens merk je dat toch niet alles goed is….. Je dacht geluk te hebben na het relatief kleine ongelukje dat jou was overkomen. Maar helaas, de praktijk is, zoals wel vaker, toch weer anders dan gedacht. Zo merkte je ineens, eigenlijk volkomen “out of the blue”, dat jouw voortand los zit. Een voortand die los zit als je nog moet wisselen is natuurlijk niet zo erg. Maar als deze tijd al een hele tijd achter je ligt, dan wordt het verhaal wel even anders. Want zit een voortand los, dan kun je erop wachten dat deze voortand vroeg of laat jouw gebit zal verlaten, hoe erg je ook gehecht bent aan deze tand.
Maar laten we eerst even terug gaan naar het begin. Want waarom zou je in vredesnaam een artikel schrijven over een voortand die los zit? Is dit dan echt zo erg? We begrijpen deze vraag heel goed, maar neem toch even de moeite om verder te lezen, want je zal zien dat dit zeker de moeite waard is. Een ongelukje, refererend aan het begin van dit artikel, kan iedereen immers overkomen. Sterker nog, dit overkomt vele mensen dagelijks en gelukkig loopt dit meestal met een sisser af. Een keer een blauwe plek, schaafwond of een lichte kneuzing is natuurlijk pijnlijk en vervelend, maar deze kwetsuren vallen toch echt in het niet bij een kwetsuur aan je gebit.
Voortand los, pijn in de portemonnee
Immers, wanneer je schade aan je gebit oploopt is dit niet alleen pijnlijk in fysieke vorm, maar in vrijwel alle gevallen is dit ook heel pijnlijk voor de portemonnee. Want helaas, tandtechnisch gezien zijn we nog niet in staat om zelf een definitieve oplossing te verzorgen voor de gevallen waarin we bijvoorbeeld een voortand moeten missen. En dus zijn we nog aangewezen op de tandarts en in sommige gevallen zelfs op de kaakchirurg. Een stifttand, implantaat of etsbrug zijn vaak de oplossing voor een voortand die eruit ligt. Zelfs als een voortand los zit doet dit al iets met je spraak en als deze er volledig uit ligt, dan komt hier nog iets anders bij. Dat is namelijk het feit dat je er niet bepaald op je allerbest uitziet als je een gat in je mond hebt. Het moge duidelijk zijn dat dit ook iets met je zelfvertrouwen doet.
Als er schade aan je gebit te betreuren valt, dan lijkt dit in een aantal gevallen op het eerste gezicht mee te vallen. Een val op je gezicht bijvoorbeeld hoeft niet direct te betekenen dat je aan een gebitsprothese of iets dergelijks moet. Op langere termijn kan het echter zo zijn dat ineens je voortand los zit. En als je voortand los zit, dan is dit feitelijk een teken dat deze tand aan het afsterven is. Zit je voortand los, dan zie je vaak dat deze tand verkleurt. En als je voortand los zit, dan denk je, om je zelf moed in te praten, dat dit slechts een momentopname is en dat alles wel goed komt. Maar dit alles komt niet goed en daarmee ben je dus weer terug bij af. Terug bij af is in dit geval weer terug bij de tandarts.
Wat zegt de tandarts?
Deze heeft nu eigenlijk geen keus meer en zal je voorstellen om de tand in kwestie te vervangen door een nep tand. En wel in de vorm van eerder genoemde etsbrug, stifttand of implantaat. De tandarts zal je natuurlijk op de hoogte brengen van zijn plannen en de kosten die hieraan zijn verbonden. Mocht je denken dat jouw tandartsverzekering uitkomst biedt, dan kom je naar alle waarschijnlijkheid van een koude kermis thuis. Als jouw tandartsverzekering überhaupt al dekking biedt, dan is dit vaak maar heel beperkt. En dat betekent dat je hoe dan ook zelf nog enkele honderden euro’s (of meer!) op tafel mag leggen. Maar wat ga je doen als je dit geld eenvoudigweg niet hebt? Echt keus heb je ook niet, want wie wil er nu met een “gat” in zijn mond door het leven gaan?
Voortand los? Er is een tijdelijke oplossing!
Zit je voortand los en vrees je de financiële gevolgen hiervan? Geen nood, want we zijn dan nog niet in staat om zelf een definitieve oplossing te verzorgen, een tijdelijke oplossing voor het missen van een voortand regel je wel gewoon zelf. Door zelf een tijdelijke tand te maken koop je als het ware uitstel voor de definitieve ingreep van de tandarts of kaakchirurg. Dit geeft jou de tijd om jouw financiën op orde te brengen. Zodat de gebitsprothese, die er uiteindelijk toch zal moeten komen, er financieel niet zo keihard inhakt.
Het zelf maken van een voortand klinkt heel ingewikkeld, maar is dit echt totaal niet. Je bestelt op tijdelijketand.nl een kit waarmee je in een handomdraai zelf een nep tand kunt maken. Uiteraard is deze kit voorzien van een handleiding die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Je staat er dan ook niet alleen voor. Het materiaal in deze “tandkit” is voldoende voor het zelf maken van vier tot vijf voortanden en bevat alles wat nodig is voor het maken van een tijdelijke tand. De zelf gefabriceerde voortand klem je eenvoudig tussen twee andere tanden in. Zonder dat je daarbij gebruik hoeft te maken van kleefpasta of iets dergelijks. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat deze voortand los zit. Wel is het aan te raden om de tand uit te doen tijdens het slapen. Wanneer je merkt dat deze tijdelijke voortand los zit of los komt te zitten, dan is het tijd om een nieuwe te maken. Je hebt immers materiaal genoeg…
Wat kost dit?
Deze tandkit kost je nog geen vijfentwintig euro. Deze prijs staat natuurlijk in schril contrast met de prijs van bijvoorbeeld een stifttand. Een ideale oplossing dus waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Aan de ene kant heb je de tijd om te sparen voor de definitieve oplossing. En aan de andere kant kun je gewoon over straat, zonder dat je nagekeken wordt. Dus zit jouw voortand los en ben je bang voor de financiële gevolgen die dit met zich meebrengt? Denk dan nog eens terug aan dit artikel of bestel direct jouw eigen tand reparatiekit via tijdelijketand.nl!