Het antwoord op deze vraag ligt natuurlijk erg voor de hand. Een inkoppertje dus, want als jouw tand eruit ligt, dan ga je uiteraard direct naar de tandarts. Goed verhaal, lekker kort…. Of valt hier misschien toch wel iets meer over te vertellen dan je van tevoren zou denken?
Wanneer een tand eruit ligt, dan komt dit in verreweg de meeste gevallen door een ongelukje. Je kent de voorbeelden waarschijnlijk vast wel. Uitglijden in de badkamer, van de trap vallen, struikelen over een stoeptegel die los ligt of iets dat in je gezicht zwiept tijdens het klussen…..en ga zo maar door. Natuurlijk overkomt dit altijd een ander, dus waar zou je je druk om maken? Het bijzondere hiervan is dat heel veel mensen dit zeggen, maar dat dit soort dingen desondanks toch dagelijks voorkomen. Zeg dan ook niet dat jou dit niet zal overkomen, maar zorg dat je weet wat je dan moet doen.
Het eerste wat je moet doen als jouw tand eruit ligt (geheel of gedeeltelijk) is vanzelfsprekend naar de tandarts gaan. Hier is simpelweg geen ontkomen aan. Ondanks alle technologieën en alle info die we op internet kunnen vinden zijn we vooralsnog niet in staat om schade aan ons gebit zelf te herstellen. Zeker wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met de huisarts zijn hier nog heel wat stappen in te maken. Wanneer je immers iets mankeert is de kans groot dat je eerst de “internet dokter” raadpleegt. Dit gaat in veel gevallen zelfs zo ver dat we de “gevonden diagnose” zonder overleg met een real life huisarts overnemen en hier actie op ondernemen. Zo zelfvoorzienend zijn op het vlak van ons gebit duidelijk nog niet en misschien is dat, voor dit moment althans, maar goed ook.
Je kunt uiteraard heel laconiek doen over de mogelijkheid van het verliezen van een tand. Maar hierbij verlies je dan wel een aantal zaken uit het oog. Allereerst heb je te maken met een hoop rompslomp als je tand eruit ligt. Immers, zoals gezegd zal je naar de tandarts moeten en je zal altijd zien dat deze dan afwezig is (avond/weekend/vakantie). Dan ben je aangewezen op de dienstdoende tandarts waar je vaak moet praten als Brugman om überhaupt langs te mogen komen. En als je al langs mag komen, dan is de kans groot dat hij je als het ware “oplapt” en het uiteindelijk oordeel aan jouw eigen tandarts overlaat.
Het tweede aspect waar je mee te maken krijgt als jouw tand eruit is, is het kostenplaatje dat dit met zich meebrengt. Realiseer je namelijk dat de tand in kwestie vaak eenvoudigweg niet te redden is. Met andere woorden, de tand moet eruit en logischerwijs zal hier “iets” voor in de plaats moeten komen. Bij dit “iets” moet je denken aan een implantaat, brug of stifttand. Het behoeft vast geen nadere toelichting dat dit een kostbare aangelegenheid is waarin zelfs de meest uitgebreide aanvullende tandartsverzekering niet volledig in voorziet. Dit houdt dus concreet in dat je geconfronteerd zal worden met een onaangename financiële verrassing die al snel op kan lopen tot enkele honderden euro’s. En dat alles omdat jouw tand eruit ligt door een ongelukje dat altijd een ander overkomt….
Het is lang niet iedereen gegeven om “zomaar” even enkele honderden euro’s op tafel te leggen om de vervanging van een tand te betalen. Maar ja, welk alternatief heb je? Een tand zit immers op een andere plek in je mond dan een kies. Cosmetisch gezien valt het dan ook op zijn zachtst gezegd nogal op als je tand eruit is. Een opvallend gat in je mond is een macabere herinnering die je het liefst zo snel mogelijk vergeet. Verder is het meer dan aannemelijk dat ook je spraak lijdt onder het feit dat je tand eruit is. Al met al komt dit je zelfvertrouwen vanzelfsprekend niet ten goede.
Tand eruit, tijdelijke tand erin
Er gloort echter licht aan het einde van de tunnel als je met deze problematiek te maken krijgt. Er is namelijk een alternatief, waarmee je tijdelijk uit de voeten kunt en zo de tijd hebt om geld apart te leggen voor de stifttand of het implantaat wat volgens jouw tandarts de oplossing is voor het “gevalletje tand eruit”. Dit alternatief heet tijdelijke tand en deze bestel je via de gelijknamige website tijdelijketand.nl. Je ontvangt dan een pakketje waarmee je zelf een tijdelijke tand kunt maken. Nee, niet schrikken, want het maken van deze tijdelijke neptand is echt geen hogere wiskunde. En vergeet niet dat een duidelijke handleiding wordt meegeleverd, zodat je precies weet welke stappen je moet volgen om tot een hele mooie neptand te komen.
Deze zelfgemaakte tijdelijke tand is en blijft een tijdelijke oplossing. De tijdelijke tand klem je eenvoudig en zonder lijm of kleefpasta tussen twee bestaande tanden in. Desgewenst kun je deze nog op kleur maken, zodat hij nauwelijks opvalt tussen je andere tanden. Gemiddeld gaat een tijdelijke tand maanden mee en met één pakketje kun je ongeveer vier tot vijf neptanden maken. En de kosten van dit alles? Nog geen vijfentwintig euro! Dus tand eruit? Tijdelijke tand bestellen en binnen tien minuten heb je weer een stralend gebit. Maar vergeet niet dat dit slechts een tijdelijke oplossing is!