Selecteer een pagina

neppe tandSinds enkele weken horen we bij ons thuis een geheel nieuw woord. Het fenomeen “neppe tand” heeft zijn intrede gedaan. Dit woordje is bedacht door mijn zoontje van twee en een half jaar oud. Natuurlijk komt iets als neppe tand niet zomaar uit de lucht vallen. Aan het ontstaan van dit woord gaat dan ook een kleine geschiedenis vooraf. Een geschiedenis van pijn en ergernis en ook van financieel leed. Laat ik daarom vooral bij het begin beginnen, want anders is er geen touw aan vast te knopen voor je….

Zo heel af en toe ga ik met een aantal vrienden een pilsje drinken in de kroeg bij ons in het dorp. We doen dit niet al te vaak, want we hebben allemaal een drukke baan en een minstens zo druk gezinsleven. De laatste keer was het zo gezellig dat ik eigenlijk een paar drankjes teveel heb genomen. Niet dat ik een slechte dronk over me heb, maar om nou te zeggen dat ik heel stabiel op de fiets zit met net wat teveel op……nou nee. En hier ging het dan ook mis. Ik moest plots uitwijken voor een kat die uit de bosjes de weg op schoot. En waar dit normaal gesproken geen probleem is, was dit het nu wel. Mijn stuur klapte dubbel en voor ik er erg in had lag ik op de grond. Mijn arm deed een beetje zeer en ik had wat bloed aan mijn lip, maar verder…….

Ik was gelukkig bijna thuis en ben direct naar bed gegaan. De volgende ochtend werd ik wakker met heel veel pijn in mijn mond. Mijn vrouw keek me aan en schrok zich een hoedje. Waar eens een voortand had gezeten zat nu nog maar een klein stukje tand. De rest? Geen idee natuurlijk. Mijn zoontje vond mij er eng uitzien en huilde aan één stuk door. Ik direct de dienstdoende tandarts gebeld, want het was natuurlijk weekend, en gelukkig kon ik meteen komen. Ik troostte mijn zoontje en zei dat ik wel een nep tand zou krijgen. Dat stelde hem gerust en sindsdien had hij het alleen nog maar over “papa en zijn neppe tand”.

Neppe tand bij de tandarts

Bij de tandarts kon ik wel huilen, maar de tandarts kon mij niet troosten. Volgens hem was mijn voortand niet meer te redden en was een “neppe tand” inderdaad de enige oplossing. Zijn voorstel was om een stifttand te plaatsen en vertelde hier direct bij dat dit geen goedkope oplossing is. En vertelde hij ook dat mijn tandartsverzekering dit niet zou vergoeden en ik dus volledig op moet draaien voor de kosten. Hij verwees me in elk geval door naar mijn eigen tandarts voor de verdere afhandeling, gaf me een hand en daar stond ik dan weer buiten. Een ervaring rijker, illusie armer en met een groot financieel probleem.

We stonden er namelijk financieel niet bepaald rooskleurig voor. We hadden een aantal grote uitgaven gehad en mijn vrouw was ook kort geleden ontslagen en had nog geen andere baan. We hebben elke cent dan ook hard nodig en zomaar even een paar honderd euro op tafel leggen zit er voor ons simpelweg niet in. Zonder neppe tand en met dit slechte nieuws kwam ik weer thuis. Dit moet anno nu toch anders kunnen? Daarom besloot ik maar eens te zoeken op het internet, want dat brengt toch zeker ook wel uitkomst als je een tijdelijke neppe tand zoekt?

Een neppe tand zelf maken

En wat denk je? Al snel had ik mijn neppe tand gevonden via tijdelijketand.nl. Mijn mond, die toch nog niet lekker sloot, viel open van verbazing en nu kon ik wel huilen van blijdschap. Voor nog geen 20 eurootjes had ik die neppe tand die ik zocht al de volgende dag in huis. Die dag later volgde gelukkig snel en ik kon dan ook al snel aan de slag om mijn eigen neppe tand te maken. Dit was heel gemakkelijk, doordat er een duidelijke handleiding bij zat. Ik klemde mijn nieuw verworven neppe tand tussen twee voortanden en liep naar mijn vrouw en zoontje. Beiden konden hun ogen niet geloven en zoonlief kraaide voortdurend dat papa zijn neppe tand had gekregen.

Dankzij tijdelijke tand kan ik me gewoon weer buitenshuis vertonen. Mijn tijdelijke tand valt nauwelijks op tussen mijn eigen echte tanden en ik kan er ook nog gewoon mee eten. Maar, en dat is voor ons het belangrijkste, we hebben nu even de tijd om wat geld opzij te leggen om de stifttand (want die zal er uiteindelijk toch moeten komen) te kunnen betalen. Van voortand via neppe tand en tijdelijke tand naar stifttand…