Selecteer een pagina

etsbrug voortandJe staat er natuurlijk niet dagelijks bij stil dat ook jij misschien wel eens aan een ‘etsbrug voortand’ zal moeten. Maar je weet heel goed dat ook voor jou een ongeluk in een klein hoekje zit. Dat wil uiteraard niet zeggen dat jou iets zal overkomen. Op veel van die ‘ongelukjes’ heb je vaak zelf helemaal geen invloed. Het overkomt je gewoon, maar het vervelende is wel dat de gevolgen vaak groot zijn en meer impact hebben dan dat je van tevoren dacht. Struikelen, iemand loopt per ongeluk tegen je op waardoor je valt, een bal in je gezicht en ga zo maar door. Als dit nu bij een flinke blauwe plek of een flinke schaafwond zou blijven, ach, dan valt de schade nog wel te overzien.

Helaas is in een groot aantal gevallen een pleister op de wond niet voldoende om het leed te verzachten. Dit is zeker het geval wanneer het opgelopen ongelukje uit dat kleine hoekje schade aan je gebit oplevert. Met name de voortanden zijn wat dit betreft nogal kwetsbaar. Het komt dan ook regelmatig voor dat een stuk van een voortand afbreekt door bijvoorbeeld een val die je niet meer met je handen kon opvangen. Schade aan je gebit kun je zelf niet oplossen, althans nog niet, en dus weet je dat je naar de tandarts moet. Zeker wanneer er een stuk van je voortand is afgebroken.

Wachten op de oplossing

Gelukkig doet de moderne tandarts er alles aan om de voortand in kwestie te behouden. Dit was vroeger wel anders. De kans was groot dat deze direct werd getrokken en met een opvallend gat, frontaal in je mond, verliet je de praktijk. Op de definitieve oplossing van de tandarts moest je vaak lang wachten en ook hierin had je vaak geen inspraak. Maar ook de tandarts ‘anno nu’ kan geen wonderen verrichten, wat dus in kan houden dat je toch gedwongen wordt afscheid te nemen van je voortand. En als dit het geval is, dan ben je toch op meerdere fronten de klos. Een voortand trekken doet nu eenmaal pijn, ondanks de verdoving die je krijgt. Maar er is geen verdoving tegen de financiële pijn het trekken van je voortand tot gevolg heeft.

De gevolgen van een missende voortand

Deze financiële pijn komt voort uit het feit dat je natuurlijk niet met een gat frontaal in je mond kunt en wilt blijven rondlopen. Iedereen zal je aanstaren, wat je zelfvertrouwen niet te goede zal komen. Bovendien heeft het moeten missen van een voortand ook vaak gevolgen voor de spraak (slissen). Ook hier zit je natuurlijk niet op te wachten en dat betekent dat er een blijvend alternatief zal moeten komen voor de voortand die niet behouden kon blijven. Het zal je vast niet verbazen dat je voor dit blijvende alternatief weer moet aankloppen bij de tandarts en in sommige gevallen zelfs bij de kaakchirurg. En hier komt de eerder genoemde financiële pijn weer in beeld, want dit soort oplossingen zijn in de regel nogal prijzig. Een permanente oplossing die de tandarts in deze gevallen vaak aandraagt is de zogenaamde ‘etsbrug voortand’.

Etsbrug voortand, niet altijd de oplossing

Een etsbrug voortand is niet in alle gevallen een oplossing. Zo heb je voor een etsbrug voortand namelijk nog wel twee tanden nodig waar de etsbrug voortand aan kan worden bevestigd. Dit bevestigen gebeurt door middel van het vastlijmen van de vleugeltjes van de etsbrug aan de twee omringende tanden. Al met al lijkt dit een redelijk eenvoudige oplossing en dat is het in feite ook. Cosmetisch ziet dit er in elk geval erg goed uit, al zal je wel op moeten blijven letten met eten om deze ingreep niet te beschadigen.

Als je dit leest, dan vraag je je misschien af wat dan het probleem is met betrekking tot een etsbrug voortand. Wel, het probleem zit ‘m hierin dat dit toch al snel een oplossing is die vele honderden euro’s kost. En dan mag een etsbrug voortand als oplossing dan misschien eenvoudig zijn, voor veel mensen is de bekostiging hiervan helemaal niet zo eenvoudig. Bovendien kun je er ook niet blindelings vanuit gaan dat een tandartsverzekering deze kosten, al dan niet gedeeltelijk, vergoed. De grote vraag die dan rijst is wat je dan gaat doen. Kies je ervoor om toch met dat vervelende opvallende gat in de mond rond te blijven lopen? Ga je bij vrienden of familie aankloppen met de vraag of je een bedrag kunt lenen om een etsbrug voortand te kunnen betalen? Beide opties spreken je vast en zeker niet aan en dat is vanzelfsprekend goed voor te stellen.

Het goede nieuws bij een missende voortand

Maar ondanks alle pijn en financiële ellende die een afgebroken tand en een oplossing als een etsbrug voortand met zich meebrengen is er ook goed nieuws te melden als je in deze situatie zou komen te verkeren. Het is namelijk vandaag de dag mogelijk zelf een tijdelijke tand te maken. Ja, je leest het inderdaad goed, het is vandaag de dag mogelijk om zelf een tijdelijke tand te maken. Het maken van een nep tand is niet langer voorbehouden aan de tandarts en de kaakchirurg, maar deze kan, dankzij tijdelijketand.nl, echt door iedereen zelf worden gemaakt. Lees snel verder om erachter te komen waarom dit dan goed nieuws is.

Het zelf maken van een nep tand wordt mogelijk gemaakt door tijdelijketand.nl. Je bestelt via de gelijknamige website een compleet pakketje dat je in meestal al de volgende werkdag in huis hebt. In dit pakketje vind je:

  • Een glasheldere uitleg hoe je zelf een tijdelijke tand maakt
  • Het materiaal dat nodig is om de nep tand te maken

Over de tijdelijke oplossing

Is dat dan alles wat je nodig hebt om zelf als tandarts aan de slag te gaan? Jazeker, want je hebt geen hulpmiddelen als lijm of kleefpasta nodig om de neptand op zijn plaats te houden. Je klemt deze namelijk gewoon tussen twee nog resterende voortanden in en klaar is Kees! De basiskleur van deze tijdelijke tand is wit. Nu kan het uiteraard zo zijn dat dit niet of niet precies de kleur is van jouw overige tanden. Dit zou betekenen dat deze zelf gemaakte tand alsnog erg de aandacht trekt. Geen zorgen, want je kunt jouw zelfgemaakte tand kleuren, zodat deze goed bij de kleur van je gebit past. In de meegeleverde uitleg staat precies beschreven hoe je dit moet doen.

De voordelen van de tijdelijke oplossing

Dat die etsbrug voortand er vroeg of laat een keertje zal komen, daar kan geen misverstand over bestaan. De etsbrug voortand is namelijk een permanente oplossing en de zelf gemaakte tijdelijke tand niet. Toch is dit een prima oplossing om de etsbrug voortand even uit te stellen, zodat je hier ook financieel gezien klaar voor bent. Het pakketje bevat namelijk genoeg materiaal voor het maken van ongeveer twintig neptanden. Als je dan ook nog eens weet dat één neptand gemiddeld genomen enkele dagen meegaat, dan weet je hoe lang je de etsbrug voortand nog even uit kunt stellen. Vanzelfsprekend let je wel op met eten en drinken, want het is en blijft een tijdelijke tand.

En tot slot, maar zeker niet het minst belangrijke, de kosten van dit tijdelijke alternatief voor een ontbrekende voortand. Voor nog geen twintig euro loop jij niet met een vervelend en aandacht trekkend gat in de mond en praat jij gewoon, zonder te slissen. Doe wat vele anderen ook gedaan hebben en maak gewoon zelf jouw eigen voortand!