Selecteer een pagina

voortand afgebrokenDe winter is nu niet bepaald het seizoen waar ik graag naar uitkijk. Op zich kan ik met lage temperaturen nog wel leven. Waar ik veel meer moeite mee heb zijn winterse omstandigheden als sneeuw, ijzel en gladheid. Dit levert jaarlijks weer veel problemen op. Files, vertragingen op het spoor, ongelukken en ga zo maar door. Gelukkig ben ik altijd op de been gebleven en zijn ongelukken door gladheid me bespaard gebleven.

Tenminste, dat was tot voor kort het geval…… De winterse gladheid heeft dit keer ook mij te pakken gekregen, met als resultaat dat mijn voortand afgebroken is. Hoe scherp ik ook dacht te zijn op de fiets, een klein moment van onoplettendheid was voldoende om onderuit te gaan.

Mijn achterband slipte weg op een restje sneeuw dat aangevroren was. Er was geen houden meer aan en, omdat ik deze val niet aan zag komen, kon ik mezelf niet meer opvangen. Ik kwam met mijn gezicht op de straat terecht en hoewel ik mijn hoofd nog wegdraaide, wist ik direct dat mijn voortand afgebroken was.

Voortand afgebroken, op naar de tandarts

Bijgekomen van de eerste schrik wist ik al direct dat er niets anders op zat dan direct naar de tandarts te gaan. Gelukkig kon ik bij mijn eigen tandarts terecht. Het was namelijk zaterdag en toevallig had mijn eigen tandarts weekenddienst. Over een geluk bij een ongeluk gesproken. De tandarts keek bedenkelijk bij het zien van mijn afgebroken voortand. Dat voorspelde weinig goeds.

Hij vertelde dat wanneer een voortand afgebroken is, de tand dan in verreweg de meeste gevallen niet te redden is. De tand sterft af en zal gaan verkleuren en dat ziet er ook niet heel fraai uit. Maar wat gaat dan de oplossing worden?

De oplossing van de tandarts

De tandarts gaf aan dat de beste oplossing voor ‘dossier voortand afgebroken’ een stifttand of een brug is. Ik ben bepaald niet bekend met deze materie en vroeg dan ook om verdere uitleg. Een stifttand is een nep tand die wordt vastgemaakt in je kaak door middel van een pin, ook wel stift genoemd. Deze stifttand wordt over de afgebroken voortand geplaatst en is daarmee tot op zekere hoogte te vergelijken met een kroon.

Bij de gedachte alleen schoten de tranen me in de ogen. Ook het verhaal over de brug vrolijkte me niet bepaald op. Niet alleen vanwege de fysieke pijn die dit alles ongetwijfeld met zich mee zal brengen, maar bij het horen van ‘kroon, brug en stifttand’ weet ik gewoon dat dit een aanslag op mijn portemonnee zal worden. En laat mijn portemonnee zich dit nu totaal niet kunnen veroorloven.

Zorgverzekering en voortand afgebroken

Ineens schiet me te binnen dat ik een zogenaamde tweesterren tandartsverzekering heb afgesloten. Ik heb immers regelmatig iets bij de tandarts, variërend van een gaatje tot wortelkanaalbehandelingen tot… Ik ging er dan ook vanuit dat mijn zorgverzekering/tandartsverzekering wellicht uitkomst zou bieden voor de financiële kant van mijn afgebroken voortand.

Mijn tandarts zette mij echter direct weer met beide benen op de grond. Mijn tandartsverzekering vergoedt namelijk maar een klein deel van de kosten. Dit betekent dat ik altijd nog moet rekenen op een factuur van enkele honderden euro’s. Dit is voor veel mensen misschien gemakkelijk op te brengen, maar voor mij niet!

Voortand afgebroken, is er geen alternatief?

Ik heb de tandarts gevraagd wat het alternatief is voor de door hem geboden oplossing. Dat was er eigenlijk maar eentje en dat is de voortand er helemaal uittrekken. In hoeverre dit een alternatief is, dat vroeg ik me natuurlijk ook af. Ik voel er namelijk ook niet veel voor om met een gat in mijn mond verder door het leven te moeten. Ziet er niet bepaald fraai uit en ik ben ook bang dat ik bijvoorbeeld ga slissen. Ik vrees dat ik dus niet anders kan dan bij mijn vader en moeder aankloppen om te vragen of ik een paar honderd euro van hen kan en mag lenen. Voelt niet goed, zeker omdat ik weet dat mijn ouders van alleen hun AOW rond moeten komen.

Teleurgesteld naar huis

Je snapt vast en zeker dat ik nogal teleurgesteld naar huis ben gegaan. Overal had ik nog zere plekken, mijn mond deed pijn en nu ook nog een financiële tegenvaller rijker. En dat allemaal omdat mijn voortand afgebroken is. Een voortand afgebroken…..waar hebben we het over zeg! Maar goed, het is zoals het is…..

Er gloort licht aan het einde van de tunnel

Twee dagen later sprak ik een goede vriendin van me die ik in de supermarkt tegen kwam. Aangezien ik er nog niet heel florissant uit zag kon ik niet anders dan haar het hele verhaal vertellen. Het zat me allemaal zo hoog dat ik spontaan in tranen uitbarstte. Deze vriendin is niet voor niets één van mijn beste vriendinnen en al snel zaten we bij haar thuis aan een kopje thee.

Toen ze hoorde van mijn financiële problemen en dat ik die nep tand helemaal niet kon betalen, barste ze in lachen uit. Ik reageerde geïrriteerd, maar toen ze me uitlegde waarom ze in de lach schoot werden mijn tranen van verdriet al snel tranen van geluk. Zij heeft namelijk wel een alternatief en nog wel eentje die ik kan betalen ook!

Het alternatief voor mijn afgebroken voortand

Mijn vriendin vertelde me over tijdelijketand.nl. Als je voortand afgebroken is, dan zal er hoe dan ook iets moeten gebeuren. Dat was me uiteraard al wel duidelijk. Je kunt er echter voor kiezen om, wanneer je voortand afgebroken is, de definitieve oplossing van je tandarts even uit te stellen. Via tijdelijketand.nl bestel je namelijk snel, gemakkelijk en heel voordelig een pakketje waarmee je zelf een nep tand kunt maken.

Mijn vriendin zag mijn bezwaren al aankomen en wuifde deze direct weg. Het maken van een neptand is geen moeilijke materie, want er wordt een duidelijke handleiding meegeleverd. En tsja, wat moet ik dan nog zeggen als je weet dat dit pakketje je nog geen twintig euro kost?

Meer weten over zelf een tand maken

Natuurlijk wilde ik meer weten over het zelf maken van een tand. Mijn vriendin vertelde rustig verder en mijn belangstelling groeide. Nu mijn voortand afgebroken is, zal ik moeten kiezen tussen een brug of een stifttand. Nu ik weet dat er een alternatief is, weet ik wat ik moet kiezen. Ik ga voor de brug kiezen. Voor mijn zelf te maken tand is het namelijk wel noodzakelijk dat mijn voortand die afgebroken is getrokken wordt. De neppe tand, zoals onze zuiderburen zeggen, moet je namelijk tussen twee tanden inklemmen. Hier heb je geen hulpmiddelen als bijvoorbeeld kleefpasta voor nodig.

Ik kan met deze tijdelijke tand gewoon eten en drinken, al moet daar natuurlijk wel een beetje bij uitkijken. Ik kan deze tand zelfs kleuren, zodat ie bij de rest van mijn gebit past. Een zelfgemaakte tand gaat een aantal dagen mee en je kunt ongeveer 20 neptanden maken uit één pakketje. Dat geeft mij ruimschoots de tijd om geld apart te leggen voor de brug die de tandarts voor me gaat verzorgen. Het blijft immers een tijdelijke oplossing en kan nooit op tegen de oplossing die de tandarts biedt.

Vandaag besteld is de volgende dag al in huis

Eenmaal thuis gekomen heb ik direct mijn tandarts gebeld. Hij kon mijn keuze goed begrijpen en dezelfde middag zat ik weer in de tandarts stoel. Wanneer je voortand afgebroken is, dan wil je dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. In dit geval dus…..eruit! Ik heb vervolgens direct via tijdelijketand.nl het pakketje besteld om zelf een tand te kunnen maken. Dit had ik direct de volgende dag al in huis. Ik ben er eens goed voor gaan zitten en heb in alle rust mijn eigen tijdelijke tand gemaakt. Was mijn voortand afgebroken dan?? Nee hoor, alle gekheid op een stokje. Natuurlijk baal ik best dat mijn voortand afgebroken is. Maar nu alles, zowel tandtechnisch en financieel, op zijn pootjes terecht gaat komen kan ik er een heel klein beetje om lachen. Maar dan wel als een boer met kiespijn…