Selecteer een pagina

kunsttandEen ongeluk zit in een klein hoekje, dat weten we allemaal. Gelukkig zijn de gevolgen lang niet altijd ernstig, maar eerder vervelend. Als het echter gaat om een ongeluk waarbij tanden en kiezen zijn betrokken, dan is het vaak ernstig en vervelend. Het spreekwoord mag dan wel “wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht” luiden, maar dit geldt uiteraard ook voor kiezen en tanden.

Tanden en kiezen zijn gezichtsbepalend. Iemand met een onverzorgd gebit, daar blijf je als het ware naar kijken, terwijl je dit eigenlijk helemaal niet wilt. Natuurlijk doe je er zelf alles aan om goed voor de dag te komen en onderhoudt je jouw gebit zoals dit hoort. Je poetst minimaal twee keer per dag je tanden en gaat minimaal één keer per jaar naar de tandarts voor controle. Toch kan het ook jou overkomen dat jouw gebit beschadigd door bijvoorbeeld zoals hierboven genoemd een ongeluk(je).

Het kan zijn dat je een tand verliest of dat een tand dusdanig is beschadigd dat deze getrokken moet worden. Achterblijven met een gat in je mond, dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Dit is ook helemaal niet nodig, want een kunsttand biedt dan uitkomst. Een kunsttand is vaak een brug of een implantaat met een kroon. In de volksmond staat een kunsttand ook wel bekend als “een plaatje in de mond hebben”. Het is een mooie oplossing, maar vaak ook een prijzige oplossing, omdat de tandartsverzekering de kunsttand niet of slechts gedeeltelijk vergoed. Uiteraard is dit afhankelijk van jouw zorgverzekeraar en welke tandartsverzekering jij hebt afgesloten.

Gelukkig is er een alternatief

Maar zoals tegenwoordig bijna met alles zijn er ook wat de kunsttand betreft meerdere wegen die naar Rome leiden. Het is vandaag de dag namelijk mogelijk om zelf een tijdelijke tand te maken en te plaatsen. Voor nog geen 20 euro haal je jouw tijdelijke tand in huis. Dit geeft je wat financiële speelruimte als je niet direct in de gelegenheid bent om de oplossing van de tandarts te bekostigen. Daarnaast voorkom je dat iedereen naar je kijkt omdat je nu eenmaal een tand mist. De tijdelijke tand vorm je zelf, waarbij je vanzelfsprekend een duidelijke gebruiksaanwijzing ter beschikking hebt. Om gebruik te maken van deze kunsttand heb je wel aan de linker en rechterkant van de missende tand een goede tand nodig. Je klemt namelijk de door jou gevormde tand tussen deze twee tanden. Hierdoor geen gedoe met lijm of kleefpasta. Je kunt de tijdelijke tand kleuren, waardoor deze nauwelijks opvalt en je kunt er gewoon mee eten, rekening houdend met natuurlijk.

Ga er niet vanuit dat deze kunsttand een blijvende oplossing is. Vroeg of laat zal de tandarts er aan te pas moeten komen om een passende blijvende oplossing te bieden. Je moet dit dan ook zien als een financiële adempauze. Wellicht is de tijdelijke tand voor jou ook wel de ideale tijdelijke oplossing. Bestel vandaag nog, dan zie je er morgen weer goed uit!