Selecteer een pagina

tijdelijk gebitEen tijdelijk gebit klinkt op zich natuurlijk raar. Je hebt toch of gewoon je eigen gebit of je hebt een kunstgebit. Een kunstgebit is zeker geen tijdelijk gebit, want dit is uiteraard ook gewoon een permanente oplossing. Dus waar slaat het woord tijdelijk dan eigenlijk op en bestaat dit überhaupt wel?

Wat is een tijdelijk gebit?

Laten we beginnen door te stellen dat wanneer er gesproken wordt over een tijdelijk gebit het dan in verreweg de meeste gevallen niet gaat over het hele gebit. Het gaat namelijk meestal over een gedeelte van het gebit dat tijdelijk wordt vervangen door een alternatief. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld een voortand of een kies. Stel nu dat je bijvoorbeeld je voortand moet missen. Dit komt vaker voor dan je denkt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, of dat nu thuis, op je werk of tijdens sporten is. Voor je er erg in hebt is het kwaad al geschied en is je voortand dusdanig beschadigd dat deze niet meer te redden of te repareren is. Hier moet dan het liefst wel een vervanger voor komen. Deze heeft de tandarts niet op voorraad liggen, dus zal je hierop moeten wachten. Wat doe je tot die tijd? Ga je door het leven met een gat in je mond of kies je voor de oplossing die tijdelijk gebit heet?

Tandheelkunde is duur

Je weet ongetwijfeld al dat een bezoek aan de tandarts veel geld kost. Laten we even bij ons voorbeeld blijven van de voortand die niet meer te redden is. Dit betekent dus concreet dat deze getrokken moet worden. Ook zal er iets anders voor in de plaats moeten komen in de vorm van een nep tand. De oplossing zal wat dit betreft al snel liggen in het maken van een stifttand, brug of implantaat.

Oei, dat gaat een behoorlijke aanslag op de portemonnee worden. Mocht je denken dat jouw tandartsverzekering dit wel zal vergoeden, dan moeten we je teleurstellen. De dekking van een tandartsverzekering is helaas vaak beperkt. Hierdoor blijf je toch al snel zitten met een factuur van enkele honderden euro’s die je zelf mag voldoen. Betaling liefst binnen dertig dagen.

Een tijdelijk gebit is niet duur

In moderne tijden als de onze is er uiteraard vast wel een alternatief te vinden dat minder duur is. Dat klopt, maar dit is slechts een tijdelijk alternatief en geen uiteindelijke definitieve oplossing van het probleem. Een tijdelijk gebit bestel je snel en eenvoudig via de webshop van Tijdelijke tand. Dit kost je ongeveer twintig euro, dus slechts een fractie van hetgeen de tandarts je in rekening zal brengen voor de oplossing die stifttand of brug heet. Je ontvangt, vaak direct de volgende dag al, een pakketje waarin je in een handomdraai zelf een tijdelijke voortand maakt.

Hoe maak je een tijdelijk gebit?

Let op, als we het hebben over een tijdelijk gebit, dan hebben we het dus nog steeds over het tijdelijk vervangen van de voortand die niet meer te redden is. Het zelf maken van een nep tand klinkt niet heel gemakkelijk. Begrijpelijk, want dit is toch werk dat je aan de tandarts over laat? Toch is het juist heel eenvoudig om zelf te doen. Zeker met de duidelijke handleiding die meegeleverd wordt en die elke stap in het proces helder uitlegt.

Om je vast een indruk te geven volgt hier een zeer beknopte uitleg. Je ontvangt materiaal dat gemakkelijk te vormen is wanneer je het warm maakt. Is het materiaal voldoende warm? Kneed het dan in de vorm van een voortand. Wanneer deze nep voortand op maat is gemaakt laat je deze uitharden en is de nep tand klaar voor gebruik. Ja, het is echt zo simpel en voor je het weet heb je dus zelf een tijdelijk gebit gemaakt.

Hoe blijft de nep tand op zijn plaats?

De neptand blijft zonder hulp van lijm of kleefpasta op zijn plaats zitten. Je klemt de zelfgemaakte voortand namelijk gewoon tussen twee andere voortanden in. De tand kan op deze manier geen kant op en zit stevig genoeg vast. Oh ja, je kunt de tijdelijke tand ook kleuren, zodat deze niet opvalt tussen de andere tanden en kiezen.

Hoe lang gaat dit tijdelijke gebit mee?

Met een zelfgemaakte nep tand doe je ongeveer een week. Het pakketje wat je bestelt hebt via tijdelijketand.nl bevat voldoende materiaal voor het maken van ongeveer twintig voortanden. Een rekensommetje is dan ook snel gemaakt. Als je de definitieve oplossing van de tandarts lang uit wil stellen, dan kun je dus met één pakketje van tijdelijketand.nl enkele maanden vooruit.

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een tijdelijk gebit?

Er zijn twee redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om zelf een tijdelijk gebit te maken. De eerste reden is dat je niet met een gat in je mond rond wil lopen gedurende de tijd dat de definitieve oplossing van jouw tandarts nog niet beschikbaar is. Je wilt toch niet enkele dagen (of langer) binnen hoeven zitten, omdat je de deur niet uit wil met een gapend gat middenvoor in je mond?

De tweede reden is er eentje van financiële aard. Het kan immers goed zijn dat jij niet in staat bent om zomaar even honderden euro’s op tafel te leggen voor een stifttand of iets dergelijks. Zeker wanneer je het financieel gezien niet breed hebt, is dit wel een dingetje te noemen. Door te kiezen voor het zelf maken van een tijdelijk gebit, een nep voortand, kun je de stifttand nog even uitstellen. Weet wel dat, vroeg of laat, de tandarts degene is die jou moet voorzien van een degelijke definitieve oplossing. Een tijdelijk gebit is en blijft een tijdelijk alternatief en kan de oplossing van de tandarts nooit definitief vervangen.